Opisi videov in življenjepisi sodelujočih umetnikov

Video večer / Video Evening #06

Video večerja
videi iz mesečnih dogodkov v organizaciji mariborskega Kulturnega inkubatorja, ki združujejo kulinariko in vizualno podobo
izbor Aleksandra Saška Gruden


Žogica v kuhinji
Borut Popenko

2003
Trajanje: 00:04:20

Žogica v kuhinji, Borut PopenkoŽogica prevzema personifikacijo in radovednost človeškega značaja v različnih družbenih situacijah. Izbran video je izvzet iz trilogije in se prilagaja temi “video večerja”, z naslovom Žogica v kuhinji. Video je potenciran v svoji barvni izraznosti (rdeča), zrnatosti posnetka in nasnetosti zvoka s čimer poudarja neobremenjen izbor kadrov,humorno radovednost in prezentacijo določene situacije.

Borut Popenko, rojen l. 1969 v Mariboru, študiral likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru, bil gostujoči študent na Hochschule fur Kunst und Design – Halle, Nemčija kjer je delal tudi specializacijo iz slikarstva. Ima status samostojnega delavca na področju kulture in ustvarja v prostorih Magdalenske Mreže, Maribor.


Trash robots (Make a photo)
Zoran Srdić Janežič

2010
Trajanje: 00:01:59

Trash robots (Make a photo), Zoran Srdić JanežičVideo Trash robots (make a photo) je del širšega cikla Trash robotov s področja, kiparstva, instalacije, performansa ter videa. Video v zvrsti stop motion animacije vključuje kiparske objekte iz raznih odpadnih delov narejenih robotov.

Zoran Srdić Janežič je oblikovalec lutk – kipar v Lutkovnem gledališču Ljubljana ter vizualni umetnik. Živi in dela v Ljubljani.


-Tovor-
Aleksandra Saška Gruden

2010
Trajanje: 00:01:00, loop

Tovor, Aleksandra Saška GrudenZ mobilnim telefonom posnet kratki video zajema podobe tovornih avtomobilov in avtobusov, ki se premikajo po avtocesti. Posnet je iz avtobusa zato so podobe zabrisane in nejasne, obenem pa je prikazan le izsek, ki najbolj zgovorno opisuje vsebino, ki se pelje (cerada z napisom, zložene vreče, voznikova kabina)

Aleksandra Saška Gruden rojena v Mariboru, diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ukvarja se z videom, performansom in inštalacijo, vodi razstavni program v Kulturnem Inkubatorju in program Mobilne predstavitve znotraj Mednarodnega festivala računalniških umetnosti v Mariboru. Udejstvuje se tudi v pedagoškem delu na šoli Famul Stuart v Ljubljani, kjer vodi Kiparsko tehnologijo.


Tokyo Station Ballet
Rene Rusjan

2004
Trajanje: 00:01:00

Tokyo Station Ballet, Rene RusjanAvtorica je več let snemala mesta in dežele iz različnih prevoznih sredstev, najpogosteje z vlakov in metrojev, pogosto tudi postaje. Iz njih so nastala različna dela (Vlaki in vmesni prostori, 14 min; TheOneMinutes, Trains: Egypt, 1 min …). Trenutek prihoda vlaka na postajo v Tokiu je uporabila v videu za projekt in kompilacijo Vrnitev, za Postajo Topolove /Stazione di Topolo, 2004.


Zbudi me, če zaspim
Rene Rusjan

2006
Trajanje: 00:01:00

Zbudi me, če zaspim, Rene RusjanEnominutni video je v osnovi narejen kot ohranjevalnik zaslona in deluje kot interaktivni, čeprav diskretni element v prostoru. Oči avtorice iz kota opazujejo dogajanje, po minuti se oči zaprejo. Obiskovalec lahko s premikom miške oči odpre, z drugim pa video ponovno požene.

Rojena v Ljubljani, 1962. Je soustanoviteljica Kulturnega društva Galerija GT in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart. Kot samostojna umetnica deluje na polju sodobnih umetnosti, njeno široko področje delovanja pa se poleg pedagoške dejavnosti na področjih kiparstva in sodobnih umetniških praks razteza od vizualne, intermedijske in uprizoritvene umetnosti, scenografije, oblikovanja do koncipiranja in kuriranja razstav ter kompleksnejših umetniških projektov v širokih avtorskih zasedbah.
Diplomirala je leta 1987 na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani.

www2.arnes.si/~rrusja/


Everything I eat turns to health, beauty and love
Vesna Bukovec

2010
Trajanje: 00:03:48

Everything I eat turns to health, beauty and love, Vesna BukovecVideo je iz serije 4 videov Positve Affirmations. Pozitivna afirmacija je pojem iz popularne psihologije, ki pomeni izjavo, s pomočjo katere bomo zbrali moč, da bomo dosegli to, kar si želimo. Izjavo ponavljamo toliko časa, da nam postane samoumevna.
Vesna Bukovec v svojih novejših projektih raziskuje vpliv potrošniške družbe, nakupovalne kulture in popularne pozitivne psihologije na formiranje identitete, subjektivnega blagostanja in samopodobo sodobnega posameznika. Na kritično ironičen način se spopada s poplavo nasvetov kako doseči in obdržati srečo in osebno zadovoljstvo.

Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in zaključila podiplomski študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica in v umetniški skupini KOLEKTIVA z Lado Cerar in Metko Zupanič.

www.vesna-bukovec.net


Vesna Krebs
TGB Foraminifere / RGB Luknjičarke

2007
Trajanje: 00:03:49

RGB Luknjičarke, Vesna KrebsŽivimo v času neskončnega pretoka informacij, ki so prek različnih medijev, še posebej interneta, dostopne vsakomur. Ker pa vse informacije niso strokovne, znanstvene ali preverjene, smo lahko bodisi napačno obveščeni, v zmoti ali pa načrtno podvrženi manipulaciji. Spletni projekt Luknjičarke je vizualno-fiktivna teorija o življenju video organizmov, ki so podobni dejanskim organizmom. Projekt je plod raziskav manipulacije kompozitnega video signala – feedback videa in iskanja informacij o podobnih, spiralno razkrajajočih se oblikah na svetovnem spletu. Rezultat procesa so digitalne vizualne oblike foraminifere – lupinice morskih korenonožcev luknjičark.

Vesna Krebs (1979). Umetnica, eksperimentalistka in konceptualistka deluje na področju novih medijev od leta 2002. Zanimajo jo tako različni osebnostni in ideološki dejavniki, ki so povezani s posameznikovo identiteto, kot tudi razgaljanje lastne identitete. V zadnjih letih jo je zaznamovalo predvsem raziskovanje konceptualnega prisvajanja podob. Opozarja na utapljanje v podobah, da ne moremo več ločiti realnega od fiktivnega za kar pa lahko iščemo krivdo v presežkih smisla in realnosti, ki nam ga ponujajo novodobni mediji. Le ti so predmet trenutnega umetničinega raziskovanja. V ospredju je interaktivna podoba in njen vpliv tako na gledalca, kot na umetniško vsebino.

vesnakrebs.wordpress.com


Bel zvok_črna ploskev
Ana Pečar

2011
Trajanje: 00:04:43
Zvok: Luka Prinčič

Bel zvok_črna ploskev, Ana PečarIgra metafor in neobičajnih kontrapozicij dveh raznorodnih elementov, ki jih drži skupaj ritem, sloneč na simbolnih pomenih. Elementi narave so strogo prekinjeni z občutkom reda in človekom, ki zna bolje.

Ana Pečar je video umetnica in raziskovalka novih pristopov v polju intermedijske umetnosti. Študirala je na Corcoran School of Art in diplomirala na Pedagoški akademiji v Mariboru. V njenem delovnem območju so video umetnost, intermedijski plesni performansi in audiovizualne instalacije v dialogu s specifičnimi prostori. Vse desetletje je aktivna tudi kot organizatorica javnih dogodkov in pedagoginja. Njeno ustvarjanje stoji na temeljih goste in čvrste dediščine ter plasteh neresnične resničnosti. V montaži zvoka in slike sledi ritmu, pulzu časa.

www.anapecar.com


Adaptive Mood
Marko Ornik

2002
Trajanje: 00:02:40
Glasba: Jadviga/Tomaž Šuštar

Adaptive Mood, Marko OrnikVideo je ob izidu glasbenega izdelka Jadviga: Nonim, 2002 naročila ljubljanska založba RX:TX.

Marko Ornik je oblikovalec večpredstavnostnih programov in vsebin, živi in dela v Mariboru (SLO). V 80h letih je sodeloval z nekaterimi glasbenimi skupinami ter raziskoval odnos zvoka in slike, v sredini 90h študira na dunajski univerzi za uporabno umetnost, smer vizualni mediji pri profesorju Peter Weiblu. V zadnjem obdobju se največ posveča raziskovanju odnosov rgb svetlobnih, optičnih interakcijah slikovne materije in živemu procesiranju slike v povezavi z elektroakustično glasbo v polju geometrične, programirane, kinetične in optične umetnosti. Deluje tudi kot producent, programski vodja zavoda uho; oko in selektor avdiovizualnih živih nastopov festivala računalniške umetnosti (MFRU) v Mariboru.


Ex Voto
Mirjana Batinić

2004
Trajanje: 00:08:36, loop

Ex Voto, Mirjana BatinićMetaphysical image of passion; scene of a kiss from the outside and the inside simultaneously. Kiss as a kind of passion’s primordial principle. Fullness without words, explanations, analyzing. An external image of passion. Kiss is exposed, giving itself away without aggression, without narcissism, following purely erotic – although subtly discrete – intention. Passion is shown in its rawness, like uncooked food.
Passionateness is in the very passion, and not elsewhere. There is no theatre, the passion shown is real. The inside and the outside become one. Work is conceived as a loop, endless duration of a kiss, with no beginning no end.

Mirjana Batinić is a multimedia artist, born 1977 in Split, Croatia. Currently finishing postgraduate studies at department of Video and New Media at Academy of Fine Arts in Ljubljana. She was a postgraduate researcher at department of Media and Communications at University in Klagenfurt, Austria. Graduated 2003 at Arts academy of University in Split, Croatia. Finished School of Fine Arts in Split in 1996.


France Prešern GAZELE / Gazela 2: Oči sem večkrat vprašal
Miha Vipotnik

2000
Trajanje: 00:02:15 (dolžina sedmih gazel: 00:24:44)
Glas: Stane Sever

France Prešern GAZELE, Miha VipotnikV nenarativnem dokumentarnem video delu se vrstijo posnetki narave in ljudi iz pozicije nevpletenega opazovalca ali iz premikajočega se vozila (avtomobila, helikopterja, vlaka…). Gibljiva poetika narave je zvočno obdana s Sedmimi orkestralnimi pesnitvami Lucije Marije Škerjanec in s sedmimi gazelami pesnika Franceta Prešerna (predvajan samo 2. del).

Miha Vipotnik je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, 1979 je končal specialko za video in televizijo. Leta 1991 je diplomiral na področju filmske režije in videa na California Institute of the Arts v Los Angelesu. Med 1980 in 1987 je režiral glasbene in umetniške oddaje na RTV Ljubljana, kamor je vpeljal eksperimentiranje z video tehnologijo. Je pubudnik in organizator ljubljanskega video festivala Mednarodni bienale Video CD (1983−1987) in vpeljave predmeta za video in televizijo ob ustanavljanju Oddelka za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ukvarja se z režijo in produkcijo videa, instalacij in televizijskih oddaj s področja vizualnih umetnosti.


« nazaj na Video večerjo

Comments are closed at this time.