Predstavitev filmov

Video večer / Video Evening #07

Anja Medved


Ordinacija spomina, Anja MedvedOrdinacija spomina (Corsia dei ricordi)
Slovenija/Italija, 2010
Scenarij, režija, kamera, montaža: Anja Medved
Obdelava zvoka: Rosario Guerrini
Obdelava fotografij: Ferrucio Goia
Produkcija: Kinoatelje, 2010
Format: video, miniDV, barvni, zvok, 16:9
Trajanje: 00:13:00
Jezik: slovenščina in italijanščina

Ordinacija spomina, Anja Medved10. decembra 2009 je bila na bivšem mejnem prehodu med Novo Gorico (SI) in Gorico (IT) organizirana zbiralna akcija družinskih fotografij z naslovom Ordinacija spomina. Občane obeh mest smo pozvali, da pobrskajo po pozabljenih predalih in podstrešjih, izberejo nekaj fotografij posnetih na tem obmejnem območju ter z nami delijo spomine v bivši carinarnici. Fotografije smo na licu mesta skenirali in z lastnikom posneli pogovor o zamrznjenem času. Podarjeni spomini bodo hranjeni v digitalnem Albumu pogledov za bodoče občane tega dvojnega mesta.

“Ob gledanju tujih posnetkov svojega mesta vidim tudi fragmente lastnih spominov. Film postane prostor skritih, pozabljenih in nikogaršnjih pokrajin, ki se odpirajo za ustaljenimi predstavami o preteklosti.”
Anja Medved


Pogledi skozi železno zaveso, Anja MedvedPogledi skozi železno zaveso (Sguardi attraverso la cortina di ferro)
Slovenija/Italija, 2010
Scenarij, režija, kamera, montaža: Anja Medved
Glasba: Antonio Della Marina & Alessandro Fogar, Michele Spanghero & Luigi Mastrandrea
Zvok: Rosario Guerrini
Zasebni filmi: Viljem De Brea, Marko Mladovan, Famiglia Balaben, Cine Club Gorizia, Osnovna Šola Solkan
Arhivski filmi: Slovenski filmski arhiv
Produkcija: Kinoatelje
Format: video miniDV, barvni, zvok
Trajanje: 00:22:00
Jezik: slovenščina in italijanščina

Pogledi skozi železno zaveso, Anja MedvedCarinarnica na meji med dvema mestoma, državama, družbenima sistemoma, med romanskim in slovanskim svetom, 65 let po končani vojni. 20. 12. 2007 z vstopom Slovenije v schengensko območje se Nova Gorica prvič v svoji kratki zgodovini znajde brez mejnih zapornic. Isti večer se ta travmatični prostor spremeni v prostor srečanj. V njem so nameščeni kamera, mikrofon, računalnik in zavesa, za katero je omogočeno nemoteno spominjanje. Ljudje prihajajo iz ene in druge strani, s seboj prinašajo zgodbe in podobe ter jih podarjajo v skupni album spominov obeh mest. Zaupani spomini ter fragmenti družinskih in arhivskih filmov posnetih na tem območju pripovedujejo, kako se lahko dve različni realnosti znajdeta istočasno na istem mestu.

“Izumu filmskega medija je botrovala želja, da bi namesto našega spomina beležil preteklost. Spomin pa ne govori zgolj o preteklosti, ampak tudi o sedanjosti, o tem zakaj se določenih dogodkov spominjamo, drugih pa ne. Spomin je zato v neposredni povezavi z načrti, vizijami in strahovi, ki jih gojimo do prihodnosti. Prihodnost namreč vedno nastaja tukaj in zdaj; iz točno določenih spominov in točno določenih pozab.”
Anja Medved


« nazaj na Video večer #07

Comments are closed at this time.